Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto Lotte

Showcase:

Lotte de Haan

Deze case study over “Lotte de Haan bijles en huiswerkbegeleiding” laat zien hoe je van bijles geven als bijbaan kan groeien naar een professioneel en winstgevend bedrijf. Lotte geeft wiskunde bijles in Alkmaar en geeft les aan meer dan 50 leerlingen. Bijlesaanbod.nl heeft geholpen om haar bedrijf in goede banen te lijden waardoor Lotte is gestopt met lesgeven voor de klas en nou fulltime bezig is met bijles geven

Quote

"Ik kan bijlesaanbod.nl aanraden voor bevoegde docenten en studenten van een leraaropleiding die bijles willen geven. Om leerlingen te krijgen heb je een website nodig met advertenties. Docenten en studenten zijn bang om voor zichzelf te beginnen maar het is niet nodig om je lessen te geven via een instituut."

- Lotte

Bijles geven als bijbaan

Lotte is in 2009 begonnen met het geven van wiskunde bijles naast haar studie bouwkunde in Delft. Ze deed dit door voor een instituut (StudentsPlus) te werken en gaf bijles aan huis bij de leerling. Hier kreeg ze €10 per uur voor, wat in die tijd voor haar veel geld was vergeleken met andere bijbanen. Ze heeft 6 jaar op deze manier bijles gegeven. Via het instituut kreeg ze leerlingen aangeboden. Ze gaf 4 tot 8 leerlingen per week bijles en had een inkomen van gemiddeld €200 euro per maand. Ze had graag meer lessen willen geven maar via het instituut kreeg ze niet meer leerlingen aangeboden.

Carrière in het onderwijs

Lotte vond het geven van bijlessen veel leuker dan de studie bouwkunde. Na een jaar studeren is Lotte gestopt met de studie bouwkunde omdat ze graag meer wilde doen met het geven van bijlessen. Ze besloot om de lerarenopleiding wiskunde te doen in Rotterdam. Lotte vond het heel leuk om de wiskundestof uit te leggen maar ze vond ook dat er minder leuke kanten aan het docentenvak zaten. Het orde houden tijdens de lessen, de regelmatige vergaderingen, de oudergesprekken en het nakijken van toetsen zorgde voor veel stress, met name in het eerste jaar als bevoegd docent voor de klas. In haar tweede en derde jaar kon ze goed met de werkdruk omgaan maar ze vond dat het veel tijd wegnam van hetgeen wat ze het liefste doet: wiskunde uitleggen.

Vol gaan voor de bijlessen

Tijdens haar tweede jaar als wiskunde docent heeft Lotte besloten om vol voor de bijlessen te gaan. Ze moest hierdoor stoppen bij StudentsPlus omdat ze als bevoegd docent meer waard was dan 10 euro per bijles. Het bepalen van je eigen aanbod van lessen en tarieven is heel belangrijk. Ze heeft haar vriend gevraagd om een website voor haar te maken met een professioneel design en met Google advertenties. Deze website evolueerde naar het bedrijf van bijlesaanbod.nl. Lotte wist niet dat het geld zou kosten om via Google advertenties leerlingen te krijgen maar het ze was wel verbaasd over hoe snel en hoeveel aanmeldingen ze kreeg voor bijlessen

Quote

"Ouders van leerlingen geven aan dat de website een professionele uitstraling heeft en dat de site goed te vinden is op Google … Je moet eerst geld uitgeven om leerlingen te krijgen. Dat wil je eigenlijk niet want je wilt graag geld verdienen ... Google verdient eerst geld aan mij maar dat is nodig omdat iedereen op Google kijkt als ze op zoek zijn naar bijles. "

- Lotte

Resultaten opzetten bijlesbedrjif

Resultaten

Na drie jaar lesgeven voor de klas en het opstarten van haar bijlesbedrijf in Enschede is Lotte in de zomer van 2016 verhuisd naar Alkmaar. In de grafiek hierboven zie je hoe Lotte van 0 naar 28 leerlingen gegroeid is in een periode van 7 maanden en welke investeringen naar Google advertenties gegaan zijn. Lotte denkt dat ze niet zo snel had kunnen groeien zonder bijlesaanbod.nl. Ze vindt het heel handig voor ouders en leerlingen dat ze zelf hun lessen in kunnen plannen via een online kalender op de website. Sommige leerlingen plannen de bijlessen 3 maanden vooruit. Leerlingen die een tijd niet zijn gekomen schrijven zich na een lange periode toch weer in voor een bijles als ze dat nodig hebben. Lotte is blij dat de producten van bijlesaanbod.nl ervoor hebben gezorgt dat ze bijna al haar tijd aan bijlessen kan besteden.